Meierblis

Doorzoek de Texel Informatie website
Vind hier de informatie die je zoekt om het eiland te ontdekken
Zoeken
Zoeken
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Categorieën
Geen onderdeel van een categorie
SLAPEN
Hotels op Texel
Campings op Texel
Bungalows / Villa's op Texel
Appartementen / Chalets op Texel
ETEN
Restaurants Texel
Texels eten en drinken
DOEN
Winkels op Texel
Activiteiten Texel
Evenementen
Musea Texel
TEXEL
Natuur Texel
Geschiedenis van Texel
Dorpen op Texel
Typisch Texel
Vervoer op Texel
Opmerkelijke Texelaars

Suggesties: weergetijdende koogvuurtorenhavenstrand

Meierblis

Jaarlijks worden op 30 april, wanneer het begint te schemeren, op tientallen plaatsen over het hele eiland kleine en grote vuren aangestoken. Deze vreugdevuren zijn de zogenaamde ‘Meierblissen’. Tijdens deze oeroude Texelse traditie wordt afscheid genomen van de winter en het voorjaar feestelijk ingeluid.
Deel deze pagina

Meierblis

Meierblis op Texel is een traditie
In de weken voorafgaand aan de Meierblissen op Texel, die gereguleerd in de dorpen, maar ook door tientallen particulieren worden aangestoken, worden natuurlijke brandbare materialen op een hoop verzameld. Onder meer oud, onbewerkt hout, tuin- en snoeiafval worden op de brandstapel gegooid. Tijdens het feest zelf worden rondom de grote ‘blis’ – het Texelse woord voor vuur – vaak meerdere kleine vuurtjes aangelegd, waar kinderen aardappels kunnen poffen, broodjes kunnen bakken of marshmellows kunnen verwarmen. Een ander hoogtepunt van het feest is voor veel kinderen het vies mogen worden: door elkaar te besmeuren met de achtergebleven roet op verkoolde, afgekoelde takken, gaan de meeste bezoekers met een zwart gezicht naar huis.

Geesten verdrijven
Het aansteken van de Meierblissen is naar verluidt een Germaanse traditie, afgeleid van de Walpurgisnacht. De Walpurgisnacht is oorspronkelijk een Europees pre-christelijk feest, dat in dezelfde nacht als de Meierblis (30 april – 1 mei) wordt gevierd. Met het ontsteken van de vuren zouden volgens deskundigen de geesten van de winter worden verjaagd, de lente en het licht worden verwelkomd en de vruchtbaarheid worden gevierd.

Koninginnedag in Nederland
Van 1949 tot voor kort was de Meierblis op Texel door gewoonte ‘gekoppeld’ aan Koninginnedag, die ook op 30 april plaatsvond. Toen de koning werd geïnstalleerd en de festiviteiten werden verplaatst naar een paar dagen eerder, was er eerst ook sprake van de Meierblis Texel te verzetten. Uiteindelijk vond dit plan in de lokale politiek geen doorgang en worden de vreugdevuren traditie getrouw op 30 april aangestoken.

Meierblis

Texel

Meer van dit op Texel

Niet gevonden wat je zocht? Wellicht kunnen we je helpen

Tekst
гав

Delen via Social Media

We zijn trots op wat het eiland Texel ons te bieden heeft en delen dit graag met anderen. Deel ons via jouw sociale media en laat anderen kennis maken met ons prachtige eiland.

Email
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
WhatsApp