Strandjutters

Doorzoek de Texel Informatie website
Vind hier de informatie die je zoekt om het eiland te ontdekken
Zoeken
Zoeken
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Categorieën
Geen onderdeel van een categorie
SLAPEN
Hotels op Texel
Campings op Texel
Bungalows / Villa's op Texel
Appartementen / Chalets op Texel
ETEN
Restaurants Texel
Texels eten en drinken
DOEN
Activiteiten Texel
Evenementen
Musea Texel
Winkels op Texel
TEXEL
Natuur Texel
Geschiedenis van Texel
Dorpen op Texel
Typisch Texel
Vervoer op Texel
Opmerkelijke Texelaars

Suggesties: weergetijdende koogvuurtorenhavenstrand

Strandjutters

De eilanders speurden de stranden af op zoek naar bruikbare spullen en wrakhout. Dat werd gebruikt om schuren en huizen mee te bouwen of om de kachel mee te stoken. Soms gingen bewoners veel verder dan slechts het afschuimen van het strand maar werden vuurtjes aangelegd om schepen te misleiden die daardoor op of net voor de kust schipbreuk leden. De lading werd dan bemachtigd door jutters.

Onrust
De eilandjutters worden onrustig zodra de wind aanwakkert. De herfststormen, waarbij de wind om het huis giert, drijft de jutter naar het strand. Hij trotseert de harde wind en striemende regen, want hij moet kijken wat de zee heeft gebracht. Afhankelijk van de vondst neemt hij die mee naar huis of verstopt hij de buit in de duinen, zodat collega-jutters en strandvonders er niet mee vandoor gaan.

Jutten of jatten
Wat is het nu eigenlijk: jutten of jatten? Volgens de wet is jutten verboden: alles wat op het strand wordt gevonden, moet naar de strandvonder of de politie worden gebracht. De strandvonderij bewaakt de stranden en wanneer er goederen aanspoelen, worden die veiliggesteld door de strandvonder. Vaak worden de spullen via openbare verkopingen verkocht of tegen borgloon teruggegeven aan de rechtmatige eigenaar. De vinder heeft recht op een vindersloon. Eigenlijk is jutten, waarbij de vinder de spullen zelf houdt of verkoopt, dus jatten maar de eilanders zelf zien dat niet zo.

Jutten wordt meer gezien als een spel waarbij het de kunst is de strandvonders te slim af te zijn. Tegenwoordig is er niet meer zo veel te jutten. De schepen zijn zeevaardiger geworden en de lading is beter verpakt, waardoor er niet veel meer aanspoelt. In de afgelopen decennia was dat nog wel anders. Tijdens zware stormen spoelden verschillende containers op de Texelse stranden aan gevuld met sigaretten, schoenen, televisies en ladingen hout.

Het Schipbreuk- en Juttersmuseum Flora heeft een interessante expositie over de jutterij op Texel. Daar zijn ook tientallen bijzondere vondsten te bewonderen.

Deel deze pagina
Meer over Texel

Niet gevonden wat je zocht?

We hebben nog een aantal interessante artikelen voor je op een rijtje gezet

гав

Delen via Social Media

We zijn trots op wat het eiland Texel ons te bieden heeft en delen dit graag met anderen. Deel ons via jouw sociale media en laat anderen kennis maken met ons prachtige eiland.

Email
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
WhatsApp