De Muy

Doorzoek de Texel Informatie website
Vind hier de informatie die je zoekt om het eiland te ontdekken
Zoeken
Zoeken
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Categorieën
Geen onderdeel van een categorie
SLAPEN
Hotels op Texel
Campings op Texel
Bungalows / Villa's op Texel
Appartementen / Chalets op Texel
ETEN
Restaurants Texel
Texels eten en drinken
DOEN
Winkels op Texel
Activiteiten Texel
Evenementen
Musea Texel
TEXEL
Natuur Texel
Geschiedenis van Texel
Dorpen op Texel
Typisch Texel
Vervoer op Texel
Opmerkelijke Texelaars

Suggesties: weergetijdende koogvuurtorenhavenstrand

Ontstaan
De Muy, een jong duingebied, is het gevolg van een aantal dijkdoorbraken in de Texelse geschiedenis. Omdat Texel steeds meer inwoners kreeg, werd meer land ingepolderd. De aangelegde dijken kregen echter te maken met een aantal doorbraken. Via het gat dat in de negentiende eeuw in de dijk werd geslagen, stroomde het zeewater naar binnen. Hiermee kwam de ingepolderde geul weer onder water te staan. Toen het gat in de dijk werd gedicht, was vallei De Muy geboren. In de loop der jaren zijn grotere stuifduinen aangelegd, waardoor de valleien natter werden en het water bleef liggen. Zo ontstond ook De Muyplas in de voormalige geul.

Flora
In tegenstelling tot in het naastgelegen natuurgebied De Slufter – waar allerlei zoutminnende planten groeien – is De Muy afgesloten van het zeewater. Desondanks herbergt het terrein, dankzij de grote diversiteit in landschap, diverse soorten begroeiing. Zo is er een dennenbosje, groeien in de duinweiden verschillende soorten orchideeën, vindt men er de zeldzame tere guichelheul en zijn er in het najaar duindoornbessen, vlierbessen en bramen te plukken.

Vogelparadijs
De besjes in De Muy zijn niet alleen populair bij mensen: ook vogels weten dat in dit natuurgebied goed voedsel te vinden is. Onder meer zangvogels, zoals lijsters, rietgorzen, tjiftjaffen en zwartkoppen foerageren in De Muy. Behalve eten zijn er ook vogels die in De Muy graag een nestje bouwen. Een grote kolonie lepelaars broedt sinds het begin van de twintigste eeuw aan de rand van De Muyplas, maar ook aalscholvers, blauwe reigers, kiekendieven, riet- en loofzangers zijn in het broedseizoen in overvloed aanwezig in het natuurgebied. Gedurende deze periode is een deel van De Muy dan ook niet vrij toegankelijk voor publiek.

Deel deze pagina

impressie

Foto's van De Muy

Meer van dit op Texel

Niet gevonden wat je zocht?

We hebben nog een aantal interessante artikelen voor je op een rijtje gezet

гав

Delen via Social Media

We zijn trots op wat het eiland Texel ons te bieden heeft en delen dit graag met anderen. Deel ons via jouw sociale media en laat anderen kennis maken met ons prachtige eiland.

Email
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
WhatsApp