Zeemanskerk Oudeschild

Doorzoek de Texel Informatie website
Vind hier de informatie die je zoekt om het eiland te ontdekken
Zoeken
Zoeken
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Categorieën
Geen onderdeel van een categorie
SLAPEN
Hotels op Texel
Campings op Texel
Bungalows / Villa's op Texel
Appartementen / Chalets op Texel
ETEN
Texels eten en drinken
Restaurants Texel
DOEN
Musea Texel
Winkels op Texel
Activiteiten Texel
Evenementen
TEXEL
Vervoer op Texel
Opmerkelijke Texelaars
Natuur Texel
Geschiedenis van Texel
Dorpen op Texel
Typisch Texel

Suggesties: weergetijdende koogvuurtorenhavenstrand

Zeemanskerk Oudeschild

Zeelieden
Het kerkje heeft zijn naam te danken aan het groot aantal zeelieden dat de kerk bezocht. Zij wachtten binnenin de kerk op een gunstige wind zodat zij uit konden varen. Daarbij woonden ze de zondagse eredienst bij. Voornamelijk in de achttiende eeuw nam het bezoek van het aantal zeemannen toe. Dit had als gevolg dat de kerk te klein werd en er een uitbouw gemaakt moest worden. Deze is te zien aan de noordzijde van de kerk.

Kroonluchters
De kerk heeft drie bijzondere kroonluchters in bezit. De eerste werd geschonken door de bekende Nederlandse admiraal Cornelis Tromp in 1677. Grote zeeheld Michiel de Ruyter wilde niet achterblijven en schonk een tweede en nog grotere kroonlichter. Vermoedelijk is de derde geschonken door de weduwe van Cornelis Tromp.

Rijk interieur
Binnenin de kerk hing een historische klok gemaakt door de Amsterdammer Pieter Seest. Echter, in 1943 werd deze geroofd door de Duitsers. Nog wel te bezichtigen is een preekstoel, doophek en koperen doopboog afkomstig van eind zeventiende eeuw. Tevens hangt er een Tiengebodenbord. Dit bord is afkomstig uit 1651 en werd geschonken door de Zaanse schipper Van Glasko. Daarnaast staat er een kerkorgel gemaakt in 1997 door Bakker & Timmenga. Dit orgel is in de twintigste eeuw ingrijpend gewijzigd en werd uitgebreid.

Grafstenen
De kansel in de kerk is nog uit 1650 en daarvoor ligt de grafsteen van de eerste dominee: Antonius Damburgh. Daarnaast zijn er twee grafstenen te zien in de kerk die herinneren aan de ondergang van oorlogsschip ‘De Oranjewoud’. Dit schip verging in de achttiende eeuw tijdens zijn eerste reis op de Zuiderzee waarbij er 106 man omkwam. Twee van deze zeelieden liggen begraven in de kerk en herinneren daarmee aan het maritieme verleden.

Deel deze pagina
Meer over Texel

Niet gevonden wat je zocht?

We hebben nog een aantal interessante artikelen voor je op een rijtje gezet

гав

Delen via Social Media

We zijn trots op wat het eiland Texel ons te bieden heeft en delen dit graag met anderen. Deel ons via jouw sociale media en laat anderen kennis maken met ons prachtige eiland.

Email
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
WhatsApp