Brakestein en Wezenputten

Doorzoek de Texel Informatie website
Vind hier de informatie die je zoekt om het eiland te ontdekken
Zoeken
Zoeken
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Categorieën
DOEN
Evenementen
Musea Texel
Winkels op Texel
Activiteiten Texel
TEXEL
Natuur Texel
Geschiedenis van Texel
Dorpen op Texel
Typisch Texel
Vervoer op Texel
Opmerkelijke Texelaars
Geen onderdeel van een categorie
SLAPEN
Hotels op Texel
Campings op Texel
Bungalows / Villa's op Texel
Appartementen / Chalets op Texel
ETEN
Restaurants Texel
Texels eten en drinken

Suggesties: weergetijdende koogvuurtorenhavenstrand

Brakestein en Wezenputten

Wezenputten
In de 17de eeuw was Oudeschild het belangrijkste dorp van Texel. In dit dorp lag een ankerplaats genaamd ‘De Rede van Texel‘, waar honderden schepen voor anker lagen. Deze schepen kwamen hier om te wachten tot de wind gunstig was om verder te reizen. Ook werden veel schepen met levensmiddelen bevoorraad. Eén van de belangrijkste levensmiddelen was water.

Het water op Texel was van veel betere kwaliteit dan bijvoorbeeld in Amsterdam. Het water bestond uit ijzerrijk fossiel water. Door de bijzondere samenstelling was het water zeer lang houdbaar. Daarom werden er veel putten geslagen om de schepen van voldoende water te voorzien.  Deze putten bevonden zich in de hoeve van Brakestein, dat net buiten Oudeschild lag. Het water werd zelfstandig via een goot in eikenhouten vaten gepompt. In sloepen gingen de vaten vervolgens door de Skilsloot naar Oudeschild. De opbrengst van het water ging naar het weeshuis. De waterputten werden daarom ook wel ‘Wezenputten’ genoemd.

Brakestein
Brakestein was een mooie boerderij en vernoemd naar de familie Braak, die daar een lange tijd gewoond had. Leendert den Berger, de laatste eigenaar, liet in de 18de eeuw een grote tuin aanleggen in Franse Stijl. De tuin stond vol met beelden en de muren binnen in het huis hadden verschillende houtwerken. Even verderop stonden twee wezenputten, waar het water voor de vaartlieden uit werd gehaald.

Nu nog steeds kan Brakenstein bezocht worden. Ook de wezenputten zijn nog zichtbaar. Twee beelden uit de tuin zijn verplaatst naar de tuin van de Doopsgezinde kerk in Den Hoorn. De houtwerken zijn te bezichtigen in Hotel de Lindeboom in Den Burg.

Deel deze pagina
Meer over Texel

Niet gevonden wat je zocht?

We hebben nog een aantal interessante artikelen voor je op een rijtje gezet

гав

Delen via Social Media

We zijn trots op wat het eiland Texel ons te bieden heeft en delen dit graag met anderen. Deel ons via jouw sociale media en laat anderen kennis maken met ons prachtige eiland.

Email
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
WhatsApp