De Koog

Doorzoek de Texel Informatie website
Vind hier de informatie die je zoekt om het eiland te ontdekken
Zoeken
Zoeken
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Categorieën
Geen onderdeel van een categorie
SLAPEN
Hotels op Texel
Campings op Texel
Bungalows / Villa's op Texel
Appartementen / Chalets op Texel
ETEN
Restaurants Texel
Texels eten en drinken
DOEN
Activiteiten Texel
Evenementen
Musea Texel
Winkels op Texel
TEXEL
Natuur Texel
Geschiedenis van Texel
Dorpen op Texel
Typisch Texel
Vervoer op Texel
Opmerkelijke Texelaars

Suggesties: weergetijdende koogvuurtorenhavenstrand

Door slechts twee duinenrijen gescheiden van de Noordzee is De Koog de badplaats van Texel, die jaarlijks vele gasten trekt. Dat was niet altijd zo: aan het begin van de twintigste eeuw bestond het dorp uit niet meer dan een handvol huizen en boerderijen en was armoe troef. Pas dankzij het toerisme bloeide De Koog na de Tweede Wereldoorlog weer op.  Gezien alle moderne gebouwen zou je het misschien niet zeggen, maar De Koog is een van de oudste dorpen van Texel. Het ontstond in de vijftiende eeuw bij een kapel die in 1415 werd gebouwd voor het nabijgelegen buurtschap Rijsduinen.

Visserij
De kustplaats was overzee goed bereikbaar via het ondiepe zeegat Anegat. De visserij bracht veel welvaart. Tot halverwege de zestiende eeuw was Cooghen, zoals het dorp toen heette, een bloeiend vissersdorp. De naam Cooghen is ontleend aan de lage dijkjes die werd aangelegd om drooggevallen gebiedjes rond het dorp in te polderen.

In de tweede helft van de zestiende eeuw verzandde het Anegat en werd visserij onmogelijk. Een nog hardere klap vormde een zware storm in 1570: de duinen braken en tientallen huizen spoelden weg. Veel inwoners zochten noodgedwongen hun heil elders, de achterblijvers waren aangewezen op een povere vorm van landbouw en veeteelt. Nog aan het einde van de negentiende eeuw leefden meerdere gezinnen in plaggenhutten.

Badgasten
In 1908 verrees op het duin vlakbij het strand Het Badhotel, later omgedoopt in Prinses Juliana. Maar het duurde nog tot na de Tweede Wereldoorlog voordat het toerisme echt tot bloei kwam en De Koog zich ontwikkelde tot een dorp dat alles biedt voor een mooie vakantie: een uitgestrekt strand op loopafstand en een gezellig dorpscentrum met terrassen, winkels en restaurants. Voor veel jongeren was De Koog lange tijd de eerste bestemming waar ze zonder hun ouders vakantie vierden. Discotheken en cafés als De Toekomst en De Beerekuil waren in heel Nederland bekend.

Geschiedenis
Als gevolg van het toerisme is veel ‘oude’ geschiedenis in De Koog niet meer te vinden. Op het dorpsplein herinneren alleen het kerkje en het huisje van ‘moeder’ Mosk nog aan het oude Cooghen.

Deel deze pagina
Meer over Texel

Niet gevonden wat je zocht?

We hebben nog een aantal interessante artikelen voor je op een rijtje gezet

гав

Delen via Social Media

We zijn trots op wat het eiland Texel ons te bieden heeft en delen dit graag met anderen. Deel ons via jouw sociale media en laat anderen kennis maken met ons prachtige eiland.

Email
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
WhatsApp