De melk wordt bij de bereiding niet gepasteuriseerd, niet afgeroomd en niet gehomogeniseerd. De kaas van Wezenspyk heeft daardoor een vollere smaak dan de soorten die in de fabriek worden gemaakt. De meest verkochte is de klassieke Texelse boerenkaas, gemaakt van onbewerkte koeienmelk. Eigenlijk kun je niet van dé Texelse boerenkaas spreken, want daarvan zijn er vele soorten, gemaakt met onder meer kruidnagel, brandnetel, mosterd, peper en zelfs Texels bier Noordenwiend. De populairste is de Wezenparel, een zachte, romige kaas, door de Texelse kok Willem ‘Parel’ Roeper samengesteld met een melange van knoflook en tuinkruiden.
De Texelse schapenkaas wordt volgens een al meer dan vijfhonderd jaar oud recept gemaakt. Een bijzonder product, dat volgens de maker in net zo’n rijke traditie staat als bijvoorbeeld Pecorino, Parzemaanse kaas of andere Italiaanse soorten.
Alle kaas wordt gemaakt op de boerderij aan de Hoornderweg, halverwege Den Burg en Den Hoorn. Wezenspyk is van dinsdag tot en met zaterdag dagelijks geopend. Regelmatig zijn er rondleidingen in combinatie met een proeverij.
In verband met de hygiëne is het niet toegestaan de kaasmakerij te bezoeken, maar vanuit de winkel kun je ’s morgens vaak de kaasmaker aan het werk zien. Ook zie je vandaar de opslag, waar meer dan 25.000 kilo kaas ligt te rijpen. Foto’s, filmpjes en informatieborden leggen uit hoe een en ander in zijn werk gaat. In het winkeltje van Wezenspyk zijn alle soorten kaas die op de boerderij worden gemaakt ook verkrijgbaar.