Het ontstaan van de Waddeneilanden

Doorzoek de Texel Informatie website
Vind hier de informatie die je zoekt om het eiland te ontdekken
Zoeken
Zoeken
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Categorieën
Geen onderdeel van een categorie
SLAPEN
Hotels op Texel
Campings op Texel
Bungalows / Villa's op Texel
Appartementen / Chalets op Texel
ETEN
Texels eten en drinken
Restaurants Texel
DOEN
Musea Texel
Winkels op Texel
Activiteiten Texel
Evenementen
TEXEL
Dorpen op Texel
Typisch Texel
Vervoer op Texel
Opmerkelijke Texelaars
Natuur Texel
Geschiedenis van Texel

Suggesties: weergetijdende koogvuurtorenhavenstrand

Het ontstaan van de Waddeneilanden

Ontstaan van een Waddeneiland
Toen onderzoekers jaren geleden de grond van de Waddeneilanden gingen onderzoeken, kwam men erachter dat er gesteenten lagen van wel 300 miljoen jaar geleden.  De diepste lagen, die voornamelijk uit steenkoollagen bestaan, liggen tussen de 2 en 4,5 kilometer diep. De Waddeneilanden vormden toen nog één geheel met Nederland. 8000 jaar geleden smolten de ijskappen in het noorden van Nederland. Deze ijskappen waren ontstaan door de ijstijd. De Noordzee, die ten tijde van de ijstijd droog lag, had hierdoor kans vol te lopen. De huidige wadplaten konden hierdoor ontstaan, omdat zand door eb en vloed op de wadplaten werd geplaatst. Toen hierna de stijging van de zeespiegel zich stabiliseerde, was er een waddenvlakte ontstaan.

De Waddeneilanden van Nederland
Het waddengebied is een uniek gebied: Nederland behoort tot één van de weinige landen in de wereld waar wadden zijn ontstaan. Een groot deel van de Wadden zijn daarom in 2009 onderdeel geworden van Unesco’s Werelderfgoedlijst, om zo de eilanden en hun natuurgebieden te beschermen.

In Nederland zijn er vijf bewoonde Waddeneilanden met in totaal 24.000 inwoners. Via een handig ezelsbruggetje (TVTAS), zijn deze eilanden goed te onthouden. TVTAS staat namelijk voor de voorletters van deze eilanden: Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog. Daarnaast liggen Rottumeroog en Rottumerplaats. Ook zijn er nog drie eilanden in ontwikkeling: de Razende Bol, Griend en Simonszand.

Niet alleen veel toeristen, maar ook veel dieren trekken naar de Waddeneilanden toe. Dit is grotendeels te danken aan het lage water en de warme temperatuur van de Waddenzee. Veel wormen en schelpen die aanspoelen op de waddenplaten, worden opgegeten door vogels die komen broeden en overwinteren op de eilanden. De wadvogels worden echter wel steeds meer bedreigd door de grote toestroom van toeristen. De rust die zij zoeken op het eiland wordt door watersport, wadlopers en andere toeristische activiteiten steeds meer verstoord.

Toekomst van de Waddeneilanden
De mens heeft door de eeuwen heen veel directe en indirecte invloed op de Wadden gehad. De laatste 500 jaar is men direct bezig met inpolderingen en het bouwen van dijken om de Wadden te beschermen. Hierdoor verzakt de bodem van de bewoonde Waddeneilanden steeds meer. Daarnaast zorgt de opwarming van de aarde voor het stijgen van de zeespiegel. Al deze invloeden hebben uiteindelijk gevolgen voor de Waddeneilanden.

Deel deze pagina
Meer over Texel

Niet gevonden wat je zocht?

We hebben nog een aantal interessante artikelen voor je op een rijtje gezet

гав

Delen via Social Media

We zijn trots op wat het eiland Texel ons te bieden heeft en delen dit graag met anderen. Deel ons via jouw sociale media en laat anderen kennis maken met ons prachtige eiland.

Email
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
WhatsApp